Minister ob ogledu poteka gradnje dnevnega centra zasadil drevo spomina

150 150 Dom starejših občanov Trebnje

V Domu starejših občanov Trebnje nas je obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janez Cigler Kralj, ki si je ogledal potek gradnje dnevnega centra, zasadil drevo spomina (Ginkgo biloba) ter pozdravil stanovalce in zaposlene DSO Trebnje.  Obisku  se je pridružil tudi poslanec Blaž Pavlin in župan občine Trebnje Alojzij Kastelic.

Dnevni center bo lociran poleg glavne stavbe Doma starejših občanov Trebnje. Gradbena dela za gradnjo Dnevnega centra so se po uspešno pridobljenih sredstvih na javnem razpisu MDDSZEM za izvajanje dnevnih oblik varstva že pričela v letošnjem aprilu. Storitve in aktivnosti dnevnega varstva bodo namenjene osebam, starejšim od 65 let. S projektom bo dom pridobil ustrezne prostore, ki bodo omogočili izvajanje storitve dnevnega varstva za 12 uporabnikov, s čimer se bo zvišal delež in izboljšala kakovost skupnostnih oblik pomoči ter povečala možnost izbire med njimi. Storitve bodo namenjene posameznikom, ki še ne potrebujejo celodnevne, stacionarne oskrbe in si želijo oziroma potrebujejo pomoč, nadzor ali organizirano obliko bivanja le za določeno število ur dnevno ter se dnevno vračajo domov. Dnevni center bo vrata za uporabnike odprl konec leta 2022.

Minister je ob ogledu poteka gradnje simbolično zasadil drevo GINKO, ki je ena najstarejših še živečih drevesnih vrst, stara preko 200 milijonov let. Njegova posebnost so pahljačasti listi ter zdravilni učinki le-teh. Na Kitajskem ga  zato imenujejo tudi drevo spomina, saj s tem ko pomaga prekrvavljenosti možganov, pomaga tudi pri pomnjenju in bistrosti misli.

Sprehodili so se tudi do našega obnovljenega kotička, ki smo ga poimenovali KOTIČEK POD KROŠNJAMI, kjer z veseljem posedajo naši stanovalci in njihovi svojci. Mogočne krošnje, zelena barva, vonj zasajenih zelišč in dišavnic, sveži zrak … vse to nam lahko koristi in nas napolni z pozitivno, zdravo energijo.

Ob tej priložnosti se je minister g. Janez Cigler Kralj v Domu sestal tudi z županom Občine Trebnje, kjer sta s podpisom pogodbe uredila dolgoletno neurejeno zemljiško-knjižno stanje nepremičnine stavbe DSO Trebnje, ki je prvi korak k predvideni  nadzidavi in preureditvi Doma starejših občanov Trebnje. Vrednost investicije je ocenjena na 5 milijonov evrov.