14. Alzheimer Cafe v DSO – utrinki z dne 4.6.2019

150 150 Dom starejših občanov Trebnje

Na tokratnem Alzheimer Cafe srečanju je asist. dr. Veronika Kragelj, univ. dipl. psih.  spregovorila o zelo pomembni in aktualni temi, kateri smo poslušalci z zanimanjem prisluhnili.

Slišali smo, kaj se dogaja s posameznikom skozi faze izgorevanja, vse do psihofizičnega zloma in kakšne posledice ima skrb za osebo z demenco na telesni, vedenjski, miselni in čustveni ravni. Izgorelost se sicer ne zgodi preko noči, ravno tako pa pusti dolgotrajne posledice, katere posameznik čuti še 2 do 4 leta kasneje.

Ničkolikokrat se zgodi, da svojci kot znake izgorelosti navajajo nespečnost, tesnobo in strah, depresivne simptome, nemotiviranost, občutke nemoči in celo pozabljanje. V obdobju redne skrbi za osebo z demenco je zelo pomembno, da se zavedamo pomena razbremenitve in si poiščemo nekoga, s katerim lahko varno delimo stisko in situacijo, v kateri se nahajamo, gremo na sprehod v gozd ali v naravo in redno skrbimo za telesno aktivnost ali se naučimo kakšne izmed sprostitvenih tehnik.

S tehnikami sproščanja lahko obvladujemo in kontroliramo stresne simptome na telesu in z redno vajo izboljšujemo  koncentracijo ter spomin, zmanjšujemo napetost in tesnobo v telesu, izboljšamo počutje in si tako dvignemo odpornost na stres. Ena od tehnik sproščanja, ki smo se je naučili in vadili je bilo trebušno dihanje.