Pasti prepoznavanja Alzheimerjeve bolezni

150 150 Dom starejših občanov Trebnje
PASTI PREPOZNAVANJA ALZEIMERJEVE BOLEZNI V AMBULANTI DRUŽINSKE  MEDICINE
Z Alzheimerjevo boleznijo se mnogi svojci začnejo seznanjati že v domačem okolju.

Naša ljubljena oseba lahko v jeseni svojega življenja prične kazati znake drugačnega vedenja, zato je pomembno, da znamo prepoznati prve znake demence, se na njih ustrezno odzivamo, pri čemer pa ne pozabimo tudi nase.

Dr. Nena Kopčavar Guček, zdravnica družinske medicine na spodnji povezavi s primeri razloži, kaj je demenca in kako jo prepoznamo. Omenila je tudi, da se moramo vedno dobro pripraviti na obisk osebnega zdravnika, da mu znamo razložiti svoje težave. Zelo pomembno je tudi, da svojci pazijo na osebo z demenco.

Poudarila je, da ni vsaka pozabljivost demenca. Veliko je vzrokov, ki povzročijo težave podobne kot so znaki demence, vendar se jih lahko pozdravi. To so npr. depresija, hud stres, preobremenjenost, moteno delovanje ščitnice, zdravila, izraba alkohola, pomankanje vitaminov B1, B12, poškodbe glave, okužbe, bolezni jeter, ledvic, pljuč, motnje koncentracije sladkorja v krvi, tumorji v možganih.

Predavateljica je večkrat poudarila, kako pomembno je pomagati svojcem, saj so ob celodnevni skrbi za osebo z demenco zelo obremenjeni.

Celotno predavanje o pasteh prepoznavanja Alzheimerjeve bolezni v ambulanti družinske medicine, ki ga je organizirala Narodna galerija si lahko ogledate na spodnji povezavi: