DNEVNI CENTER

 DNEVNI CENTER DOMA STAREJŠIH OBČANOV TREBNJE, Stari trg 63, 8210 Trebnje

 

Dnevni center se nahaja v neposredni bližini Doma starejših občanov Trebnje. Izgradnjo dnevnega centra sofinancira RS in Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Dnevni center je lociran na jugovzhodni strani stavbe  DSO Trebnje kot samostojna pritlična stavba s pohodno zeleno streho. Njegovo središče je velik večnamenski osrednji prostor, v okviru katerega so urejeni tematski kotički (bralni, računalniški, klubski, kuhinjski). Nanj je neposredno navezan prostor za počitek. Prostori centra obsegajo še ločene sanitarije. Osrednji prostor je na zahodni strani zastekljen z veliko panoramsko stekleno steno in neposredno povezan z novo zunanjo teraso.

Dnevni center Doma starejših občanov Trebnje zagotavlja dvanajst mest za uporabnike dnevnega varstva. Dnevno varstvo se izvaja vsak delovnik od 07.00 do 16.00 ure in ne vključuje prevoza starejših do dnevnega centra DSO Trebnje oziroma domov (za prevoz morate poskrbeti sami).

Cena dnevnega varstva je oblikovana za 8 urno dnevno varstvo, zato se dodatne ure varstva starejših plačujejo dodatno v sorazmernem deležu. V primeru, da potrebujete dnevno varstvo za ves čas odsotnosti zaradi vašega dela, lahko sami pripeljete starejšega družinskega člana v dnevnem varstvo pred službo in se ponj vrnete po službi.

ZLOŽENKA dnevni center  DSO TREBNJE

Ciljna skupina so osebe, starejše od 65 let, ki zaradi starosti ali drugih razlogov, ki spremljajo starost, niso sposobne za popolnoma samostojno življenje in potrebujejo manjši obseg neposredne osebne pomoči, osebe z zmernimi starostnimi in zdravstvenimi težavami, ki potrebujejo večji obseg neposredne osebne pomoči, osebe z najzahtevnejšimi starostnimi in zdravstvenimi težavami, ki v celoti potrebujejo neposredno osebno pomoč, osebe z zahtevnejšimi dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju, ki zaradi starostne demence ali sorodnih stanj potrebujejo delno ali popolno osebno pomoč.

Dnevni center nudi programe za aktivno preživljanje časa, sprostitvene delavnice, redne gibalne aktivnosti, aktivnosti vseživljenjskega učenja, prostočasne aktivnosti, kulturo in umetnost. Omogoča, da s pomočjo dnevnih aktivnosti v dnevnem centru starejši čim dlje ostanejo v domačem okolju, vendar vpeti v druženje z drugimi ljudmi.

Postopek vključitve v dnevno varstvo je v glavnem enak kot pri vključitvi starostnika v domsko varstvo. V bistvu gre za zelo podobno obliko institucionalnega varstva, le da pri dnevnem varstvu ostajajo starostniki v  domu za starejše preko dneva, medtem ko se popoldan vračajo domov, v domače okolje. Dokumentacija, ki je potrebna za vključitev v dnevno varstvo, je enaka dokumentaciji za sprejem v domsko varstvo in vključuje prošnjo za sprejem v institucionalno varstvo skupaj in mnenje zdravnika. Vse ostale zadeve se dogovorijo v sklopu vsebine Dogovor o izvajanju storitve.

Prošnje  za  vključitev v Dnevni center DSO Trebnje sprejemamo osebno ali po pošti. Vse zainteresirane, ki bi si želeli vključiti v dnevno varstvo, prijazno vabimo, da nas obiščete, ali nas kontaktirate.

Informacije so vam na voljo osebno v Domu starejših občanov Trebnje, Stari trg 63, 8210 Trebnje, vsak ponedeljek in četrtek od 09:30 do 11:00 ure in vsako sredo od 09:30 do 11:00 ter od 13:00 do 15:00 ure ali po telefonu 07/3462-195 ali na elektronski pošti: info@dso-trebnje.si. Lahko nam pišete tudi na dnevni.center@dso-trebnje.si 

Kako poteka dan v dnevnem varstvu?

 • Prihod ob 7.00 uri (lahko naknadno, po dogovoru) in najkasneje do 9. 00 ure
 • Vključevanje v vsakodnevno jutranjo telovadbo, primerno za starejše, ki se izvaja v dnevnem centru pod vodstvom delovnega inštruktorja.
 • Zajtrk ob 8.00 uri; v primeru, da se starostnik vključuje v dnevno varstvo po zajtrku, obrok zajtrka odnese domov (če je zajtrkoval doma) ali ga poje naknadno (poskrbljeno je za več manjših obrokov tekom dneva).
 • Izvajanje zdravstvene nege in oskrbe v skladu s potrebami in željami posameznika.
 • Po potrebi se starejšim, vključenim v dnevno varstvo, omogoči osebna nega (kopanje, britje, pranje glave in podobno) kot storitev določene oskrbe.
 • Izvajanje aktivnosti: vključevanje v skupinske aktivnosti in delovno terapijo, sprehodi v okolici doma, obisk prireditev v domu, ustvarjalne delavnice, razvedrilne in spominske igre, ročna dela, kuharske delavnice, pogovorne teme, prebiranje literature in časopisov, sprehodi, delavnice za trening spomina, Brain gym, predvajanje filmov, pogovorne urice in vse ostale aktivnosti, ki potekajo v domu starejših občanov
 • Kosilo ob 12.00 uri in skupno kuhanje kavice ter klepet ob kavici
 • Počitek: gledanje TV, ogled filma, branje revij in časopisov, spanje
 • Popoldanske aktivnosti: predvsem družabna srečanja in družabne igre, aktivnosti za sproščanje, sprehod v primeru ugodnega vremena
 • Popoldanska malica ob 14.30 uri (če je starostnik vključen v dnevno varstvo do 14:00, obrok malice odnese s seboj domov)
 • Popoldanske aktivnosti in odhod domov: do 16.00 ure se starejši, vključeni v dnevno varstvo, odpravijo domov v spremstvu svojcev ali druge osebe, ki jo pooblastite za spremstvo starejšega od njegovega doma do nas in nazaj.

OSEBNA IZKAZNICA

DOM STAREJŠIH OBČANOV TREBNJE

Občina: Trebnje
Glavni sedež:
Stari trg 63, 8210 Trebnje
Telefon: (07) 346-21-00
Fax: (07) 346-21-51
E-mail: dso_trebnje@siol.net

OSEBNA IZKAZNICA

DSO TREBNJE – ENOTA ŠMARJETA

Šmarjeta 70a, 8220 Šmarješke Toplice
Telefon: (07) 384-38-50
Fax: (07)384-38-60
E-mail:brigita.marusic@dso-trebnje.si

KJE SE NAHAJAMO?

TREBNJE

DSO Trebnje
Stari trg 63
8210 Trebnje

Matična hiša v Trebnjem se nahaja v bližini centra mesta Trebnje. Od Novega mesta je oddaljena le 17 km, od Ljubljane pa 50. Če prihajate v Trebnje po avtocesti A1 (Ljubljana – Obrežje), zavijete iz avtoceste na izhodu Trebnje vzhod ter sledite oznakam za Trebnje. Ko prispete v Trebnje, zavijete v prvem križišču desno, čez približno 1,5 km levo ter nato čez 50 m zopet levo.

ŠMARJETA

Enota Šmarjeta
Šmarjeta 70a
8220 Šmarješke Toplice

Enota Šmarjeta se nahaja v lepi vinorodni dolenjski pokrajini blizu Šmarjeških Toplic, v kraju Šmarjeta. Avtocesto A1 (Ljubljana – Obrežje) zapustite na izhodu Šmarješke Toplice ter se vse do Šmarjete, ki je naslednji kraj od Šmarjeških Toplic, vozite po glavni cesti. Ko prispete v Šmarjeto, se čez približno 200 m, na desni strani, nahaja naša enota, ki je v isti stavbi kot Gostišče pri dediju.

PREDPISI | KODEKSI | STATUTI

SKOK NA VSEBINO