Islandija – potopisno predavanje v enoti Šmarjeta

150 150 Dom starejših občanov Trebnje
POTOPISNO PREDAVANJE: ISLANDIJA – DEŽELA SLAPOV IN VULKANOV: REIKIAVIK
1. Predavateljice: Petra Rezar, Natalija Bukovec, tolmačica za slovenski znakovni jezik in Vladimira Val
2. Organizirala: Marija Turnšek Mikačić stanovalka DSO v Šmarjeti
so v mesecu decembru 2023 v Domu starejših občanov Trebnje – enota Šmarjeta predstavile svoje potopisno predavanje ISLANDIJA – DEŽELA SLAPOV IN VULKANOV: REIKIAVIK.
Islandija, najbolj varna država na celem svetu, se z razlogom imenuje dežela ognja in ledu. V naziv pa bi lahko dodali še slapove, ki jih je na Islandiji okoli 10.000. Islandska beseda za slap je Foss. Najbolj znan slap na Islandiji se imenuje Gullfoss, kar lahko prevedemo v zlati slap. Ime lahko izvira iz legende, ki pravi, da je star viking stresel ves svoj zaklad v vodo, da ga po njegovi smrti nihče ne bi našel. Drugo pojasnilo za ime zlati slap pa se skriva v mavrici, ki se razprostira nad razburkano dolino vsakič, ko posije sonce. Gullfoss je ena od največjih atrakcij Islandije in spada med glavne postojanke, ki jih obišče vsak turist na najbolj slikoviti poti: Golden circle, ali Zlati krog.
Na poti so obiskale tudi geotermalno območje gejzirjev, kjer so videle prvi dokumentirani in opisani gejzir, ki nosi ime Geysir – Gejzir. Gejzir je v preteklosti pogosto izbruhnil, zdaj pa zaradi nabiranja silicijevega dioksida že nekaj časa miruje. V bližini se nahaja gejzir Strokkur, ki običajno izbruhne na 6-10 minut in vodo pošlje 15-20 m visoko.
Tretja glavna znamenitost te 250 km dolge slikovite poti pa je narodni park Thingvellir. Tukaj so se sprehodile po čudoviti dolini, kjer se nahaja tudi Althing (islandski parlament od 10. do 18. stoletja). Videle so tudi staro cerkev in ruševine skalnatih bivališč.
Thingvellir je edini kraj na svetu, kjer se lahko sprehodimo med dvema tektonskima ploščama (severnoameriško in evrazijsko). Plošči se vsako leto odmakneta druga od druge za 2,5 cm. Spremembe, ki jih premiki povzročajo, so znotraj parka zelo opazne.
SKOK NA VSEBINO